Uppteckning nummer NM-TNM1496

Upptecknare: G. Söder

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gissjö

En kyrka fanns det i Gissjö och det finns grund som det säges skall vara efter kyrkan.

Prästen bodde i Skärved vid norra ändan av Gissjön. En gång hade prästen glömt en bok hemma, "svartkonstboken", som han skulle använda. Då skickade han sin dräng hem efter boken, men tillsade honom att inte titta den. Men drängen kunde inte stilla sin nyfikenhet och efter vägen stannade han och började läsa i boken. När han läst en stund ur boken blev han omgiven av en mängd småfolk, s.k. vitter, som ville ha arbete av honom. Till slut fann han på ett arbete åt dem. De skulle bära ihop stenar till en bro över Gissjön.

Det finns ett par stengrund som påstås vara det påbörjade verket. Det blev nämligen aldrig färdigt utan småfolket stoppades i sitt arbete av prästen.

En annan gång när prästen var ute på tjänsteresa gick bakaxeln på vagnen av. Men som tur var så hade han "svarkonstboken" med sig. Och när han hade läst några ord ur den var vagnen i sitt rätta läge. Och den gick lika bra utan att nå marken med bakänden.

Om detta är sant eller icke kan jag inte med bestämdhet säga.

NM. Frågelista. En Gissjösägen. I Torp socken, Årsbok nr 5, 1947, s 86.